5

Nowe wiadomości

Na liście najważniejszych oczekiwań kierowanych przez samorządy do ministrów Donalda Tuska, obok zmian w zakresie uzyskiwania dochodów, zwłaszcza uczciwego podziału tych z podatku PIT, jest nowe i lepsze finansowanie edukacji poprzez zwiększenie subwencji oświatowej. Szacuje się, że większość gmin w kraju musi pokrywać ze swojego budżetu ponad 50 proc. kosztów utrzymania szkół podstawowych.

Pierścień Rowerowy wokół Poznania to jedna z najciekawszych tras z jakiej mogą korzystać pasjonaci dwóch kółek. Szlak biegnie przez tereny powiatu poznańskiego, łącząc najciekawsze miejsca regionu, takie jak: Zamek w Kórniku, Pałac w Rogalinie, Rogaliński Park Krajobrazowy, Wielkopolski Park Narodowy, Jezioro Kierskie i Lusowskie, Puszczę Zielonkę, Owińska, Park Krajobrazowy Promno, Sanktuarium M Maryjne w Tulcach. Zapraszamy na wycieczkę.

Projekt „Nowe Perspektywy” realizowany jest przez Powiatowy Urząd Pracy w Poznaniu od początku 2023 roku. Jego celem jest aktywizacja zawodowa osób pozostających bez pracy, zarejestrowanych w Urzędzie, o mieszkających na terenie miasta Poznania oraz powiatu poznańskiego. „Nowe Perspektywy” nakierowana są przede wszystkim na pomoc osobom pozostającym w trudnej sytuacji zawodowej. W szczególności wspierani są długotrwale bezrobotni, kobiety, osoby z niepełnosprawnościami oraz z niskimi kwalifikacjami zawodowymi.

W Dworze Skrzynki na przekąskę najlepsza gęsina

W Dworze Skrzynki na przekąskę najlepsza gęsina

Gęsina w listopadzie króluje w menu domostw i restauracji w całej Polsce. W ramach promocji właśnie tych gęsinowych tradycji Instytut Skrzynki zorganizował wyjątkowe wydarzenie. Dwadzieścia pięć przysmaków z gęsiny oceniła kapituła ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Przekąski z gąski 2023”.

Gęsina w listopadzie króluje w menu domostw i restauracji w całej Polsce. W ramach promocji właśnie tych gęsinowych tradycji Instytut Skrzynki zorganizował wyjątkowe wydarzenie. Dwadzieścia pięć przysmaków z gęsiny oceniła kapituła ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Przekąski z gąski 2023”.

W Dworze Skrzynki zmierzyli się szefowie kuchni oraz przetwórcy, którzy na oczach jurorów a także uczniów i nauczycieli szkół branżowych klas o profilu gastronomicznym z powiatu poznańskiego oraz z Poznania.

Młodzież wraz z wychowawcami wzięła także udział w specjalnym pokazie przygotowywania dań z gęsiny, który poprowadziła Ewa Michalska – kucharz osobisty z Puszczykowa, która po raz kolejny, w ramach współpracy z Instytutem Skrzynki, promowała kulinarne tradycje oraz dziedzictwo niematerialne naszego regionu. W wydarzeniu wziął też udział starosta poznański Jan Grabkowski, który wraz z dyrektorem Instytutu Skrzynki – Janem Babczyszynem oraz szefem kuchni w restauracji Dworu Skrzynki – Kajetanem Świokłą, zachęcał uczniów do skorzystania z oferty praktyk zawodowych w tym wyjątkowym miejscu.

W tegorocznej odsłonie konkursu „Przekąski z gąski” Grand Prix oraz nagrodę finansową w wysokości 1 000 złotych otrzymali Marcin Deckert i Andrzej Milenko z Restauracji Eatalia z Kamionek w gminie Kórnik za Arancini z confitowanymi żołądkami z gęsi puree z czerwonego buraka piana z gęsiej wątróbki i musem grzybowym. Pełna lista nagrodzonych i wyróżnionych, a także galeria zdjęć na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl

ASD